سرفهای همیشگی و پشت سرهم واقعا آزاردهندهه. فرض کنین سر کلاس درس و زمانی که معلم در حال تدریسه، سرفهاتون سکوت کلاس رو برهم بزنه. یا در رستوران وقتی که سرفه می کنین بقیه جلوی بشقاب شون رو بگیرن تا غذای شون آلوده نشه. در هر حال سرفه باعث ناراحتی شما و دور و بریا تون میشه و درمان سرفه خشک می تونه نگرانی ی مهمی باشه. با ما باشین تا درباره درمان خونگی سرفه خشک بیشتر بدونین.

سرفها به طورکلی به دو دسته خشک و خلط دار تقسیم می شن. سرفه ی خلط دار سرفه ایه که می تونه به دفع خلط و مخاط از بدن کمک کنه. این سرفها احتیاجی به سرکوب ندارن، چون به لطف اونا ریه و سینه تون از آلودگیا تخلیه می شه. با این حال بعضی درمانا مثل مصرف مواد خلط آور با رقیق کردن مخاط به دفع آسون تر اون کمک می کنه.

اما درباره سرفه ی خشک متفاوته. این نوع سرفه، سرفه ایه که هرچه سریع تر باید از اون خلاص شید. واسه آزادی از این سرفها از مواد نرم کننده (دمولسنت) استفاده کنین. این مواد غشای مخاطی ملتهب رو نرم و مواد حساسیت زا رو دفع می کنن و موجب درمان می شن. به جای استفاده از محلولای شیمیایی واسه درمان هر مریضی جزئی، بهتره از درمانای خونگی کم ضرر استفاده کنین. این درمانا جدا از اینکه اینکه مضر نیستن نسبت به بیشتر شربتا طعم بهتری دارن.

دلیل سرفهای خشک

سرفه ی خشکی که بعد از علائم سرماخوردگی باقی می مونه می تونه علل مختلفی داشته باشه. بعضی افراد ممکنه در اثر تنفس هوای خشک و گرم به سرفه بیفته. این پدیده بیشتر در اثر وجود مواد حساسیت زا و تحریک کنندهای محیطی در هوا رخ می ده. وقتی در پاییز بخاری رو روشن می کنین، گرد و غبار و موادی که در طول تابستون در اون جمع شدن در هوا پراکنده و موجب سرفه خشک می شن.

دود سیگار، محرکای محیطی، حساسیتا، قطرهای بینی و آسم از دیگر دلایل بروز سرفه خشکه. بعضی مریضیای طولانی ریه هم می تونن موجب سرفهای خشک شن. البته بعضی افراد هم بدون دلیل خاص و فقط از روی عادت سرفه می کنن.

ریفلاکس معده یکی دیگر از دلایل سرفه خشکه. در این مواقع معمولا علائم دیگری مثل سوزش سرِ دل، سوزش گلو و افزایش بزاق هم مشاهده می شه. سیاه سرفه، آنفولانزا، بلعیدن یا بو کشیدن چیزی، مایکوپلاسما، نِمُنیا (سینه پهلو) و تکرر مریضیای ویروسی مثل سرماخوردگی ساده هم از بقیه دلایل بروز سرفهای خشکه. سرفه خشک ممکنه پس ی مشکلات جانبی بعضی از داروهای قلب و فشار خون باشه.

۷ درمان خونگی سرفه خشک

۱. یک قاشق پُر عسل

طبق تحقیقات انجام شده در دانشکده ی پزشکی «پن استیت» عسل نسبت به داروهای بدون نسخه سرفه اثر بیشتری داره. عسل یک مسکّن طبیعی با چسبندگی بالاست که می تونه سطح غشای مخاطی تحریک شده رو بپوشونه و آرامش بده. به دلیل وجود آنزیمای طبیعی در عسل این ماده خاصیت ضدباکتری داره. این به کوتاه تر شدن دوره سرفهایی که ریشه در مشکلات باکتریایی داره، منجر می شه.

آرامش

عسل، درمانی عالی واسه کودکان و بزرگ هرساله ولی فراموش نکنین که به دلیل احتمال بروز بوتولیسم مصرف اون در کودکان زیر دو سال خطرناکه.

واسه استفاده از خاصیت درمانی عسل، یک تا سه مرتبه در روز هربار یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی استفاده کنین تا سرفه تون بهبود پیدا کنه. اگه سرفه هنگام خواب موجب آزارتان می شه، قبل از خوابیدن یک قاشق عسل بخورین. میزان عسل رو واسه کودک تون به جای یک قاشق غذاخوری، یک قاشق چای خوری در نظر بگیرین.

۲. چایِ ریشه ی شیرین بیان

ریشه ی شیرین بیان ماده ای مسکّن و خلط آوره که مخاط تون رو شل و رقیق می کنه و گرفتگی رو از بین می بره. ریشه ی شیرین بیان التهاباتی رو که موجب تحریک گلو می شه، کم می کنه. جزءِ اصلی شیرین بیان (گلیسیریزین) بیشتر خواص اونو دربردارد. گلیسیریزین ۳۰ تا ۵۰ مرتبه شیرین تر از ساکارز (شکر) است و آنزیم ۱۱-بتا-هیدورکسی استروئید دهیدروژناز رو مهار می کنه. این آنزیم دسترسی گلوکوکورتیکوئید (یک هورمون استروئیدی) رو به گیرنده های استروئید تنظیم می کنه و سرعت تبدیل کورتیزول به کورتیزون رو کم می کنه. این پدیده اثر کورتیزول رو افزایش می ده و از التهابات کم می کنه. البته اگه مشکل کلیه دارین بهتره از مصرف ریشه ی شیرین بیان پرهیز کنین.

واسه تهیه ی چای ریشه ی شیرین بیان به دو قاشق ریشه ی خشک شیرین بیان و ۲۲۵ میلی لیتر آب نیاز دارین. اول آب رو به جوش بیارین بعد ریشه ی شیرین بیان و آب جوش رو در فنجون بریزین. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه همه محتویات فنجون رو بخورین. این کار رو دوبار در روز تکرار کنین.

۳. آب نمک غرغره کنین

یک روش شناخته شده واسه درمان سوزش گلو غرغره کردن آب نمکه. آب نمک ناراحتی به دلیل سرفه رو کم می کنه و از راه مراحل اسمز (گذرندگی) به درمان گلودرد کمک کنه. زمانی که غلظت نمک در خارج از سلول بیشتر از داخل اون باشه، آب از داخل سلول به خارج هدایت می شه تا تعادل ایجاد شه. وقتی آب سلول رو ترک کنه، تورم و پس حس ناراحتی فرد کاهش پیدا میکنه. پس اگه مشکل سرفه تون با تورم همراهه، این روش بسیار مفید هستش. با غرغره کردن آب نمک، خلطا خیلی راحت زدوده می شن.

واسه درست کردن محلول آب نمک یک قاشق چای خوری نمک رو با ۲۲۵ میلی لیتر آب ولرم ترکیب کنین و خوب هم بزنین تا حل شه. مقداری از اونو به مدت ۱۵ ثانیه غرغره کنین و این کار رو ادامه بدین تا آب نمک تموم شه. در آخر گلویتان رو با آب شست و شو بدین.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   درمان خونگی کهیر با ۱۵ راه حل ساده و موثر 

۴. بخور

واسه مقابله با سرفه، سرماخوردگی و گرفتگیا از بخار غافل نشید. بخار خوب و به سرعت مخاط و خلط رو از بین می بره. واسه افزایش اثر بخار می تونین از روغنای مختلفی استفاده کنین که اثرات درمانی بخار رو افزایش میدن. این خواص (خواص ضدویروسی، ضدباکتری و ضدالتهابی) از راه هوا قابل انتقاله. پس زمانی که بخار رو تنفس می کنین، از خواص اون بهره مند میشید. استفاده از روغن درخت چای و روغن اکالیپتوس انتخاب هوشمندانه ایه. با این کار جدا از اینکه جنگ با باکتریا و ویروسا، مجاری تنفسی تون هم آرامش پیدا میکنه.

به این منظور به دو قطره روغن درخت چای، یک تا دو قطره روغن اکالیپتوس، یک کاسه آب و یک حوله ی نرم و تمیز نیاز دارین. مقدار کافی آب به جوش بیارین و در کاسه ی عایق گرما بریزین. ۳۰ تا ۶۰ ثانیه صبر کنین تا آب کمی خنک شه. بعد روغن رو داخل اون بریزین و کمی اونو به هم بزنین تا بخار از اون خارج شه. صورت تون رو در راه خروج بخار قرار بدین و تا جایی که اذیت نمی شین صورت تون رو به ظرف نزدیک کنین. فراموش نکنین که بخار می تونه بسیار سوزان باشه. حوله رو دور سرتون به دسته ای قرار بدین که بخار رو به دام بندازین. بعد در همین حالت نفس عمیق بکشین. این کار رو روزی دو تا سه بار به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه تکرار کنین.

۵. چای آویشن

آویشن گیاهیه که از زمانای بسیار قدیم مورد استفاده قرار گرفته. «مرگ سیاه» که به دلیل مریضی طاعون بود، از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۳ جون خیلی از آدما رو گرفت. در اون زمان مردم با سوزاندن آویشن در شهر مریضی رو از خود دور می کردن. آویشن خاصیت ضدمیکروبی داره و باعث نرم شدن عضلات نای و نایژه می شه و مجاری تنفسی رو باز می کنه. در آخر میزان سرفها کاهش پیدا میکنه و مریض احساس آسودگی بیشتری می کنن.

واسه درست کردن چای آویشن به یک مشت آویشن تازه یا دو قاشق غذاخوری آویشن خشک و ۲۲۵ میلی لیتر آب نیاز دارین. طبق سلیقه ی خودتون می تونین از عسل یا لیمو هم استفاده کنین.

آویشن رو به آرامی با هاون بکوبید و در فنجون بریزین. آب جوش رو هم در فنجون بریزین و روی اون سرپوشی قرار بدین و بذارین آویشن ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب بمونه. واسه بهبود طعم اون می تونین کمی عسل یا آب لیموترش بهش اضافه کنین. این نوشیدنی رو دو سه بار در روز استفاده کنین. مصرف این نوشیدنی قبل از خواب باعث می شه راحت تر بخوابید.

۶. فلفل و عسل

فلفل سیاه پرفروش ترین ادویه ی جهانه، ولی بیشترین مصرف اون مربوط به آشپزخانه هاست. چیزی که بیشتر مردم نمی دونن اینه که فلفل سیاه واسه درمان سرفهای به دلیل تراکم مخاط و گرفتگی سینه مفیده. شاید واسه تون پیش اومده باشه که بین آسیاب کردن فلفل سیاه به سرفه افتاده باشین و بینی تون بخارد. این ویژگی فلفل سیاه در حالت طبیعی آزاردهندهه، ولی زمانی که بخواهید ضایعات رو از ریه تون خارج کنین، بسیار مفید هستش. عسل هم خاصیت ضدمیکروبی خود رو به فلفل اضافه می کنه. با عسل و فلفل سیاه می تونین یه جور شربت یا چای درست کنین و به کمک اون سرفه تون رو بهبود بدین. در صورت امکان فلفل سیاه رو موقع مصرف آسیاب کنین؛ فلفل سیاهی که از قبل آسیاب شده، بعضی از خواص خود رو از دست می ده.

واسه درست کردن این چای به یک قاشق چای خوری پودر فلفل سیاه، یک قاشق غذاخوری عسل و ۲۲۵ میلی لیتر آب نیاز دارین. در فنجانی فلفل سیاه، عسل و آب جوش بریزین، بعد محتویات فنجون رو به هم بزنین. ده دقیقه صبر کنین، دوباره اونو هم بزنین و بخورین. این کار رو یک یا دو بار در روز تکرار کنین تا مخاط تون نرم تر شه.

۷. شربت زنجبیل و نعناع

زنجبیل به عنوان یک ماده خلط آور به نرم کردن و خروج مخاط از ریه کمک می کنه. خارش آزاردهنده ی پشت گلو رو که ریشه ی خیلی از سرفهای خشکه، متوقف می کنه. نعناع هم خارش به دلیل سرفها رو آرامش می ده.

واسه درست کردن شربت زنجبیل و نعناع به سه قاشق غذاخوری زنجبیل خردشده، یک قاشق غذاخوری نعناع خشک، ۴ فنجون آب و یک فنجون عسل نیاز دارین.

زنجبیل رو خرد کنین و به همراه نعناع به چار فنجون آب اضافه کنین و اونو به جوش بیارین. بذارین ترکیب اون قدر بجوشه تا حجم اون به نصف مقدار ساده برسه. پس از اینکه کمی خنک شد یک فنجون عسل رو با اون ترکیب کنین و هم بزنین تا تموم عسل در اون حل شه. بعد شربت رو در ظرفی بریزین و نگهداری کنین. هر چند ساعت، یک قاشق غذاخوری از اونو بخورین تا سرفه تون رفع شه. این شربت رو می تونین به مدت سه هفته در یخچال نگهداری کنین.

در تهیه ی نوشیدنیایی که در این مطلب بهش اشاره کردیم، بهتره در زمان دَم کشیدن سرپوشی روی فنجون تون قرار بدین. با این روش جدا از اینکه گرم ماندن نوشیدنی، بعضی مواد مفیدی که در بخار وجود دارن در فنجون باقی می مونن و با برداشتن سرپوش و استنشاق بخارش از فواید اونا هم بهره مند میشید.



دسته‌ها: آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید